luni, 17 martie 2008

Do you speak Russian?

In toata adunatura asta de oameni care se alfa in Cipru, o problema relativ simpla se poate complica peste masura cand vine vorba de comunicare, iar cand nu exista o limba comuna vorbita la un nivel acceptabil de ambele parti, apar interpretari gresite si neintelegeri. Cand esti intrebat ceva intr-o limba straina pe care nu o cunosti, ai cateva variante, dar cea mai interesanta este aceea cand voind sa pari politicos afisezi un semizambet fortat cu o expresie a fetei de retardat care se holbeaza in infinitul absolut ,dand din cap de parca ai intelege ceva, pe cand cand iti zici in sine ce pana mea vorbeste asta aici? Limbajul semnelor este folositor si el pana intr-o anumita masura, dar ce faci cand trebuie sa vorbesti la telefon sau despre lucruri mai putin concrete? (Cand vin acasa va provoc la un joc de mimica , va sparg pe toti :D )
Si.. cine a inventat genurile ? Cine a fost handicapatu' care a zis intr-o zi ca usa, cheia etc. sunt genu feminin iar un cilindru este masculin??. Pe ce principiu se stabilesc genurile? Este o comisie speciala sau pur si simplu se trage la sorti pentru ca vezi tu, in fiecare limba este diferit, in greaca de exemplu cheia este genul neutru. Mintea meu perversa ma duce in toate directiile si imi imaginez de ce cheia si usa , care sunt asociate cu intrari iesiri ar fi de gen feminin iar cilindrul care iarasi are o forma anume ar fi asociat cu genu masculin.. Dar ce facem cu "o banana"???... Logica este data total peste cap iar noua saracilor care ne-am nimerit intr-un popor care foloseste genurile nu ne ramane decat sa incercam sa le memoram , iar in cel mai rau caz cand facem un dezacord sa vedem un zambet pe fata "bastinasilor" care vorbesc limba nativ. Dar ei sunt fericiti cu limba lor, sa i-o zicem deosebita , dar multi probabil nici nu stiind ca exita limbi ca maghiara sau engleza unde conceptul de gen nu exista facand limba mult mai simpla.
Si astfel intr-o tara ca Cipru ajungi sa ti se deschida un cont in dolari degeaba cand tu vroiai total altceva, sa fii sunat pe telefon pentru a fii anuntat de o sedinta de bloc care se tzine in blocul unde stai si sa fi intrebat de adresa, iar prima propozitie a unei vanzatoare sa nu fie Buna ziua cu ce va putem ajuta ci "Do you speak Russian?"

2 comentarii:

Anonim spunea...

ce poate iesi dintr-o discutie amicala..in contradictoriu :)))

Anonim spunea...

Multumesc pentru informatii interesante